Waarom u nu zonnepanelen moet kopen

U bent goedkoper uit door een compleet PV-pakket aan te schaffen. Dit stelt AgentschapNL op basis van een uitgebreide inventarisatie van het aanbod op de zonnestroommarkt. U kunt het best nu investeren in zonnepanelen: langer wachten verdient u niet meer terug. Lees hieronder waarom:

Grote keuze

U heeft op dit moment een zeer ruime keuze aan producten. In 2013 waren er 488 verschillende zonnepanelen op de markt, een toename van 300% ten opzichte van het aanbod in 2011. Ook op de omvormermarkt worden 188 verschillende typen aangeboden, een groei van 200% in 2 jaar tijd.

Met een pakket goedkoper uit

Al die producten worden los of in pakketten aangeboden. AgentschapNL heeft in 2013 3000 PV-pakketten in kaart gebracht. De database van AgentschapNL is via http://www.zonnestroomnl.nl/ voor iedereen toegankelijk. De gemiddelde paneelprijs bedroeg toen € 2,10/Wattpiek, waarbij sprake is van een behoorlijk grote brandbreedte van € 0,95/Wp tot € 6,69/Wp. Hetzelfde geldt voor omvormers. De gemiddelde prijs bedraagt € 0,48/Wp, met een bandbreedte van € 0,18 -1,09/Wp.

De prijzen voor PV-pakketen komen gemiddeld uit op € 1,65/Wp. Dat is goedkoper dan wanneer je losse onderdelen zou kopen. En bovendien heb je er als consument minder omkijken naar want het is al een samenhangend systeem. Een compleet pakket aanschaffen is daardoor aantrekkelijker dan zonnepanelen, omvormers en andere onderdelen los te kopen.

Prijsontwikkeling

In de jaren tot 2013 zijn de prijzen sterk gedaald – van ongeveer 13.000 euro voor een 4 kWp systeem (16 panelen) in 2011 tot ongeveer 7.000 euro in 2013. Maar hoe gaan prijzen zich ontwikkelen in de komende jaren? Het Amerikaanse Clean Edge heeft een voorspelling voor de komende 10 jaar gemaakt.

Zij voorspellen dat de prijs per Wp zal dalen van $2.33 in 2013 richting $1.07 in 2022. Als we dat vertalen naar de Nederlandse markt, zal dat overeenkomen met een prijsdaling van €1.75 per Wp naar €0.80 per Wp in 2022, zoals getoond in de volgende grafiek:

 

De EU heeft in 2014 een importheffing ingevoerd. Die is in de grafiek niet verwerkt. Veel deskundigen verwachten dat de prijs in de periode 2014-2017 gelijk zal blijven en pas daarna weer gaat dalen.

Kopen of wachten?

Er van uitgaande dat de voorspellingen kloppen, zal de prijs van zonnepanelen de komende jaren niet dalen. Pas na 2017 treedt weer een daling op, waardoor de prijs op termijn nog kan halveren. In de tussentijd moet u echter energie aankopen van het energiebedrijf. Bij een installatie van 4.000 Wp (huishouden) is het  beter om nu te investeren in zonnepanelen dan nog langer te wachten. Of dat voor bedrijven ook geldt, is sterk afhankelijk van de bedrijfssituatie. Bedrijven worden aangeraden onze zonnepanelenscan te doen.

Belastingregels

Kleinverbruikers die minder dan 10.000 kWh stroom per jaar gebruiken, kunnen meestal rendabel zonnestroom opwekken. Dit komt doordat er geen belasting verschuldigd is voor elektriciteit die zelf is opgewekt. Wat is de economische waarde van de zelf opgewekte teruggeleverde zonnestroom?

  • is uw teruglevering minder dan uw afname en minder dan 10.000 kWh: € 0,22 per kWh (brutoprijs voor stroom);
  • is uw teruglevering minder dan afname, dan geldt voor teruglevering dezelfde prijs;
  • is uw teruglevering meer dan afname, dan ontvangt u over het teruggeleverde een "redelijke prijs" die door uw energieleverancier wordt bepaald (vaak €0,05 - 0,07).

Deze prijzen verschillen enkele centen per energieleverancier (peildatum april 2014).

Hulp van HavenLand

HavenLand helpt u graag bij de zoektocht naar het systeem dat het best bij uw situatie past. Wij hebben hiermee zowel voor bedrijven als voor particulieren de nodige ervaring.

Sfeerbeeld Sfeerbeeld: golven.