Vergunningvrij bouwen

In het Besluit Omgevingsrecht (BOR) heeft de minister precies vast gelegd wat zonder vergunning gebouwd mag worden. Dat varieert van een antenne tot hele bijgebouwen. Maar let wel goed op: overal zijn voorwaarden aan verbonden. In de loop van 2014 zal de regeling wijzigen. Wanneer u nu overweegt om iets zonder vergunning te bouwen, kijk dan goed naar deze wijzigingen. Misschien is er straks meer mogelijk om uw wens te realiseren.

Wij stellen graag een analyse voor u op. Daarbij kijken we niet alleen naar wat u nu mag zonder vergunning, maar ook naar de wijzigingen die in de regelgeving worden voorzien. Wij kijken naar wat de randvoorwaarden zijn en of u uw wens zelfs in strijd met het bestemmingsplan mag realiseren. Soms is ook andere wetgeving of jurisprudentie van toepassing. Dan zoeken we vaak de grenzen voor u op. Dan weet u exact waar u aan toe bent.

Enkele voorbeelden:

Hekjes en erfscheidingen.

In principe is een erfscheiding vergunningvrij tot 1 (voorkant) of 2 (achterkant) meter hoogte. Maar wat als uw buurman de heg wel 4 meter hoog laat worden? Voor een heg is ook geen vergunning nodig. Een aantal kranten schreef met onze hulp enkele uitgebreide artikelen over schuttingen en erfscheidingen en over de vraag hoe hoog die heg mag zijn.

Aanbouw of bijgebouw.

Een aanbouw aan de woning komt veel voor in Nederland. Onder voorwaarden mag dat nu ook vergunningvrij gebouwd worden. Dit geldt echter alleen op de begane grond, niet voor kelders of gebouwen met een verdieping.

 

Dakopbouw.

Een dakopbouw is niet vergunningvrij, maar staat wel op de 'kruimellijst': B&W mag zelf besluiten of ze meewerkt, ook als het in strijd is met het bestemmingsplan. Uit jurisprudentie blijkt dat er veel mogelijk is.

Sfeerbeeld: golven.